Gamle og defekte varmtvannsberedere kan gi uheldige følgeskader, men det kan være vanskelig å vite når tiden er inne for å bytte. Her er våre tips og tegnene du bør se etter!
Hvis du opplever at varmtvannet går tomt, og det ofte, bør du vurdere en større bereder. Selv om du investerer i en større varmtvannsbereder, er det dermed ikke sagt at strømforbruket øker. Det krever mer strøm å varme opp vann i en tom bereder, enn å holde vannet varmt i en stor tank. De nye og moderne berederne er mer energieffektive og varmer opp vannet raskere.
Dersom du har en blå, oransje eller en bereder som er kledd med treverk, er det også en indikator på at den bør byttes ut. Disse gamle berederne lite effektive, dårlig isolerte og som oftest svært slitte. De kan ogsp utgjøre en brannfare på grunn av slitasje på elektriske ledninger. Mange velger å ikke gjøre noe før de plutselig står uten varmtvann eller har masse vann utover gulvet fordi berederen har gått lekk. Skjer det på kveldstid eller en helligdag, blir det mer kostbart for deg å få en rørlegger hjem som må bytte utstyret.
Selve varmtvannsberederen tar ikke skade av litt rust på utsiden, men rusten kan smitte over på ledninger som kan føre til vannlekkasje eller kortslutning. Girper du tidlig inn å gjør noe, kan du spare deg for større utgifter.
Oppdager du tegn på lekkasje, er det en indikasjon på slitasje eller korrosjon på koblingen eller ledningen til berederen. Det kan få konsekvenser og bli dyrt, så bytt ut berederen og innstaller en lekkasjestopper, som f.eks Flowstop. Det kan også gi deg en bedre pris på innboforsikringen.
Hvis vannet ikke blir ordentlig varmt, kan det også være et tegn på en defekt bereder. Det er viktig at vannet holder høy nok temperatur i tanken for å motvirke dannelsen av bakterier som legionella. Samtidig er det ikke om å gjøre å ha det så varmt som mulig heller. For høy temperatur kan over tid ødelegge rør eller kraner.
Avslutningsvis kan det være nyttig å nevne litt om brannfare. Ved tilsyn av elektrisk utstyr og elektrisk anlegg, blir det fra tid til annen oppdaget varmegang i støpsel/stikkontakt for varmtvannsberedere. Vi anbefaler at du følger med på dette jevnlig. Trekk ut kontakten så fort du merker noe mistenkelig, som varme eller misfarging. Alle varmtvannsberedere på over 1500 watt, skal ha fast tilkobling (ikke stikkontakt).
For noen år tilbake, ble det oppdaget en brannfarlig komponent i flere OSO Hotwater beredere som var produsert i perioden 2009-2011. Disse har forhåpentligvis blitt skiftet ut nå, men skulle du fortsatt ha en bereder med produktnummer som begynner på 800 0 må du bytte den ut snarest.
Har du andre spørsmål om varmtvannsberedere eller trenger å få skiftet ut den du har?